«Να γράφατε καλύτερα» λέει η ΝΔ στους αριστούχους - Τι απαντούν οι ίδιοι


Να πάει να σπουδάσει στην επαρχία αφού άλλοι έγραψαν καλύτερα απαντά η ΝΔ, μέσω του «Παρατηρητηρίου Fake News», στον μαθητή που ενώ αρίστευσε δεν μπορεί να μπει στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ.

 

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα για τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής που άφησαν εκτός πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες παιδιά, το «Παρατηρητήριο Fake News» της ΝΔ επιρρίπτει την ευθύνη στα πανεπιστήμια, όπως ακριβώς είχε κάνει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως: «Ο συγκεκριμένος υποψήφιος μπορεί, βάσει της βαθμολογίας του, να εισαχθεί στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Πατρών, Ιωαννίνων, Χανίων. Έλαβε βαθμολογία 13,6 στο σχέδιο, βασικό μάθημα για την εισαγωγή του σε Τμήμα Αρχιτεκτονικής (όπως είναι π.χ., τα αγγλικά για την αγγλική φιλολογία ή τα μουσικά μαθήματα για τις μουσικές σπουδές) και δεν κατάφερε να πιάσει τη βάση του 14,03 της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τον συντελεστή της οποίας η ίδια η Σχολή έχει ορίσει».

 

«Με το παλιό σύστημα, εφόσον υποψήφιος δεν έπιανε την απαιτούμενη ελάχιστη βάση του ειδικού μαθήματος (10) αποκλειόταν από ολόκληρη την επιστήμη, εν προκειμένω της Αρχιτεκτονικής, ενώ το νέο σύστημα εξασφαλίζει μία ποικιλομορφία στις βάσεις, επομένως και περισσότερες εναλλακτικές. Είναι συνεπώς επιτυχών σε Σχολή Αρχιτεκτονικής, ενώ προφανώς υπήρξαν συνυποψήφιοί του που πέτυχαν υψηλότερη βαθμολογία στο βασικό για την Αρχιτεκτονική Σχολή μάθημα του σχεδίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων που βλέπουν τη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες, οι υποψήφιοι δεν εισάγονται στην πρώτη Σχολή προτίμησής τους λόγω βαθμολογίας, αλλά δεν αποκλείονται από άλλες αντίστοιχες Σχολές και το Πανεπιστήμιο ευρύτερα».

 

Προσθέτει, ότι «θέλουμε φοιτητές που γίνονται πτυχιούχοι, όχι "αιώνιους" φοιτητές που εγκλωβίζονται σε ένα δρόμο χωρίς διέξοδο, που χάνουν άσκοπα τα χρόνια τους. Θέλουμε νέους ανθρώπους να επιλέγουν δρόμους με προοπτική».

 

Τι απαντούν οι μαθητές

 

Ο ίδιος ο μαθητής σχολίασε τις απαντήσεις της υπουργού στην επιστολή του. Ο Διονύσης Κατάκαλος, μαθητής του 1oυ προτύπου Λυκείου Αθηνών, συγκεντρώνει 20.988 και όμως δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ, λόγω της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα.

 

«Απογοητεύτηκα από τη δήλωση της υπουργού. Εννοείται ότι πέρσι με τους βαθμούς, με τα ίδια αποτελέσματα θα ήμουν από τους πρώτους εισαχθέντες στο ΕΜΠ. Μάλλον η κυρία Κεραμέως δεν γνωρίζει τι αλλαγές επέφερε στο εκπαιδευτικό σύστημα φέτος».

 

Μιλώντας στο Kontra Channel στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ενημέρωση για την εφαρμογή της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα έγινε ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη των πανελληνίων. «Η διευκρινιστική εγκύκλιος έφυγε από το υπουργείο στις 24 Μαϊου 2021, έξι ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, ώστε να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα αυτού, οι μαθητές δεν γνώριζαν πως μέσα σε λίγες ημέρες θα έπρεπε να κάνουν προετοιμασία ενός έτους στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο», τόνισε.

 

 

 

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, όταν ξεκίνησε η χρονιά στην Αρχιτεκτονική θα έμπαινε με τη βάση 10 στο σχέδιο. Στην συνέχει ήρθε ο κόφτης της ΕΒΕ.

 

Η Φωτεινή Σαραφιανού, η οποία επίσης έχει αριστεύσει στις εξετάσεις με 21.950 μονάδες και μένει εκτός Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης για 0,3 βαθμούς στο σχέδιο, υπογράμμισε ότι νιώθει προδομένη. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε θα μπουν στην Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης κάποιοι που έγραψαν έως και 5.000 μόρια λιγότερα από αυτή.

 

«Πολύ λάθος, είναι απαράδεκτο να έχεις γράψει τέτοιους βαθμούς, παιδιά που έχουν γράψει 5.000 μόρια κάτω από εμάς να περνούν, και να μην μπορείς να μπεις στην σχολή που θέλεις», είπε η Φωτεινή και τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά εν μέσω πανδημίας λέγοντας πως «διδασκόμασταν ελεύθερο σχέδιο διαδικτυακά λόγω πανδημίας, παρόλο που απαιτεί φυσική παρουσία».

 

Και οι δύο μίλησαν για τα υπέρογκα ποσά που πρέπει να πληρώνουν οι οικογένειες για τα φροντιστήρια στο σχέδιο μιας και το μάθημα δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των σχολείων αν και βασικό μάθημα για να εξεταστούν στις Πανελλαδικές.

 

Η απόγνωση και των γονέων υποψηφίων για την εικόνα καταστροφής που επεφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας, καταδεικνύεται στην επιστολή μητέρας υποψήφιας, η οποία με 21.383 αποκλείστηκε από την σχολή Γραφιστικής του ΠΑΔΑ που παραδοσιακά μέχρι και το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 8.500 μόρια.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη