Η Τουρκία είναι μέρος της λύσης λέει το Κίεβο - Ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη


 Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

 

«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», δήλωσε ο Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία.

 

«Υπάρχει ευκαιρία και ανάγκη για συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στην Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκι σχετικά με τις συνομιλίες.

 

Αφού τόνισε ότι είναι γνωστές οι προτεραιότητές τους στις διαπραγματεύσεις ανέφερε τα εξής: «Έχουμε μπροστά μας έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, γιατί αναζητούμε ειρήνη. Όπως με πληροφόρησαν, υπάρχει ευκαιρία και ανάγκη συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι κακό. Ας δούμε το αποτέλεσμα».

 

 

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ο στόχος τους είναι να επανέλθει στο κανονικό η κατάσταση στην χώρα του, πως είναι αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πως οι αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος τους είναι υποχρεωτικές.

 

Το Κίεβο έχει δηλώσει πως θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας οι οποίες θα προσέφεραν στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης.

 

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων που είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη