Σύνοδος Κορυφής: Εκρίθηκε η «Στρατηγική Πυξίδα» προς την συλλογική στρατιωτική παρουσία της ΕΕ


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Παρασκευή μια σημαντικά αναθεωρημένη και πιο ισχυρή στρατιωτική στρατηγική κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 

Η λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις συλλογικές στρατιωτικές φιλοδοξίες της ΕΕ, οι οποίες ήταν ιστορικά ασήμαντες, με τις έως τώρα προσπάθειες να διοχετεύονται προς μεμονωμένους στρατούς και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

 

«Μας παρέχει μια στρατηγική που θα μας κάνει πιο ικανούς να δράσουμε, να διασφαλίσουμε, να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε – για μια ΕΕ που προστατεύει τους πολίτες, τις αξίες, τα συμφέροντά της και συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Tη νέα στρατηγική ασφαλείας της Ένωσης, γνωστή ως «Στρατηγική Πυξίδα», στο πλαίσιο της οποίας συγκροτείται στρατιωτική δύναμη με τη Γερμανία στον πυρήνα της ενέκριναν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα.

 

«Η Γερμανία μπορεί να παράσχει τον στρατιωτικό πυρήνα» της νέας δύναμης, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.

 

Η δύναμη αναμένεται να είναι επιχειρησιακή έως το 2025, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την απαραίτητη εργαλειοθήκη για να έχει λόγο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

 

 

 

Ως μέρος της νέας στρατηγικής η ΕΕ θα δημιουργήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης έως και 5.000 στρατιωτών, υλοποιώντας τα σχέδια για έναν ευρωπαϊκό στρατό που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά από το 2007. «Υποστηρίξαμε τη Στρατηγική Πυξίδα που θα είναι ο οδηγός μας για μια ισχυρότερη αμυντική πολιτική και θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές αμυντικές μας ικανότητες», είπε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ.

 

Ενώ οι εργασίες για τη Στρατηγική Πυξίδα ξεκίνησαν σχεδόν πριν από δύο χρόνια, οι αξιωματούχοι χρειάστηκε να επανεξετάσουν επανειλημμένως νέα δεδομένα που ανέκυπταν καθώς εξελίσσονταν καινούργιες απειλές. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα προσέδωσε μια αίσθηση κατεπείγοντος στη σύνταξη του τελικού σχεδίου. Εφεξής λοιπόν η ευρωπαϊκή συμμαχία θ’ αρχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή του - κάτι που δεν είναι εύκολο, δεδομένου του περιορισμένου ιστορικού της ΕΕ στις στρατιωτικές προσπάθειες.

 

Όταν εισήλθε στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι τα αμυντικά σχέδια της ΕΕ στοχεύουν στο να καταστήσουν την ευρωπαϊκή συμμαχία «ισχυρότερο εταίρο» τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των «εταίρων σε όλο τον κόσμο», που σημαίνει ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να αντιγράψει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ, μια ανησυχία που εκφράζουν συχνά οι χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη