Σέρρες: Το περιζήτητο Ηλιέλαιο - Η καλλιέργεια του ηλιάνθου στη χώρα μας


Του Δημήτρη Νάτσιου

 

Η εικόνα της καλλιέργειας στο Νομό μας και η διαφωτιστική συζήτηση με τον Ν. Ρόιδο

 

     Λειτουργούν δυο μεταποιητικές μονάδες στο Νομό μας για την παραγωγή Βιοντίζελ

 

Μία από τις πολλές παρενέργειες του πολέμου στην  Ουκρανία είναι και ο φόβος ελλείψεων στην αγορά σε ότι αφορά το ηλιέλαιο και η μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στην τιμή του προϊόντος.

 

Ακούμε για τριπλασιασμό της τιμής του ηλιέλαιου, γεγονός που κάνει τις επιχειρήσεις εστίασης να  αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε άλλα σπορέλαια – μέχρι και για το ενδεχόμενο να λείψουν οι τηγανητές πατάτες από τα καταστήματα εστίασης γίνεται λόγος.

 

Συζητιούνται, επίσης, μέτρα για την ενίσχυση της καλλιέργειας του ηλιάνθου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

 

Για να σχηματίσουμε  μία καλή εικόνα για την καλλιέργεια αυτή, απευθυνθήκαμε στον προϊστάμενο Φυτικής και Ζωικής παραγωγής  της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Σερρών, κ. Νίκο Ρόιδο, ο οποίος και μας είπε:

 

«Η καλλιέργεια του ηλιάνθου είναι μία από τις  κεντρικές αροτριαίες καλλιέργειες στην Π.Ε. Σερρών και καταλαμβάνει την 2η η 3η θέση στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Πρώτη σε έκταση  είναι η καλλιέργεια του Βαμβακιού με 300 χιλιάδες στρέμματα, περίπου και στη δεύτερη θέση εναλλάσσονται, ανάλογα με τη χρονιά, η καλλιέργεια του ηλιάνθου ή του καλαμποκιού που κυμαίνονται αμφότερες περί με 150 χιλιάδες στρέμματα. Η έκταση της καλλιέργειας του ηλιάνθου σε ολόκληρη την χώρα είναι κοντά στις 800 χιλιάδες στρέμματα.

 

Η καλλιέργεια του ηλιάνθου είναι εξ ολοκλήρου συμβολαιακή και προορίζεται για την παραγωγή Βιοντίζελ. Στο Νομό μας έχουμε και σχετικές μεταποιητικές μονάδες, την «Φυτοενέργεια» στο Παραλίμνιο Σερρών και την ΜIL OIL στη ΒΙΠΕ Σερρών».

 

Ρωτήσαμε τον κ. Ρόιδο , είναι άλλος ο ηλίανθος από τον οποίο παράγεται λάδι για Βιοντίζελ και άλλος αυτός για ανθρώπινη κατανάλωση;

 

Μας απάντησε ότι « πρόκειται για το ίδιο ηλιέλαιο το οποίο παράγεται από τους σπόρους του ηλιάνθου και, όπως ανέφερα, κατευθύνεται για την παραγωγή Βιοντίζελ, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Το λάδι που παράγεται για βιοντίζελ, για να κατευθυνθεί για ανθρώπινη κατανάλωση χρειάζεται, όμως, μία τελική κατεργασία- ραφινάρισμα, που περιλαμβάνει απόσμηση και τελικό καθαρισμό του προϊόντος.

 

Τέτοιες μονάδες ραφιναρίσματος έχουμε πολλές στη χώρα μας και μπορούν να καταστήσουν το παραγόμενο ηλιέλαιο κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση».

 

Ρωτήσαμε  τον κ. Ρόιδο αν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες από αυτό το λάδι. Μας απάντησε ότι: «όπως αναφέραμε παραπάνω, η καλλιέργεια του ηλιάνθου είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή Βιοντίζελ, προκειμένου να παράγουμε το επιβαλλόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ποσοστό καυσίμου από Βιοκαύσιμα, στο  καταναλισκόμενο ντίζελ Κίνησης.

 

Δεν γνωρίζω αν μπορούμε να παραμερίσουμε αυτές τις υποχρεώσεις και να κατευθύνουμε το παραγόμενο ηλιέλαιο, ή ένα μέρος του, για μαγειρική χρήση. Είναι αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία ήδη λαμβάνει και άλλα μέτρα για να εξασφαλίσει διατροφική επάρκεια – δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Συζητιέται, π.χ., να μην ισχύσει ο  προγραμματισμός για αγρανάπαυση γαιών – για να καλλιεργηθούν με προϊόντα διατροφής ή να τροποποιηθούν άλλες κανονιστικές διατάξεις (υποχρεώσεις πρασινίσματος, κλπ.) για να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος, της διατροφικής επάρκειας».

 

Από το 2023 αν εγκριθούν οι ενισχύσεις

 

Ο προϊστάμενος Φυτικής και Ζωικής παραγωγής  της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Σερρών, κ. Νίκος Ρόιδος

 

Τέλος, ρωτήσαμε τον Νίκο Ρόιδο αν ισχύουν όσα ακούγονται ότι θα υπάρξει μία στρεμματική ενίσχυση στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τον ηλίανθο  στη παραπάνω στόχευση – της διατροφικής επάρκειας; Μας είπε:

 

«Στο  συγκεκριμένο θέμα, από όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει προχωρήσει η συζήτηση για συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση στο μαλακό στάρι και στο καλαμπόκι και αναμένεται να γίνει δεκτή η πρότασή μας. Το επόμενο διάστημα η Ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα ενίσχυσης και της καλλιέργειας του ηλίανθου. Θα δούμε τι εξέλιξη θα έχει αυτό το αίτημα. Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω – γιατί υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το θέμα, ότι αυτές οι ενισχύσεις, αν εγκριθούν, θα ισχύσουν από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο το 2023. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να ισχύσουν για τις καλλιέργειες που σπάρθηκαν ή σπέρνονται τώρα για το 2022.

Πηγή: sertharros.gr

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη