Μπρέντα Φρίκερ / Πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός – Έγινε αγαπητή από το Home Alone 2


Η Ιρλανδή ηθοποιός Μπρέντα Φρίκερ, η οποία τιμήθηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι» (My Left Foot) το 1989 και έγινε ιδιαίτερα αγαπητή μέσα από τους ρόλους της στο «Home Alone 2» και στην τηλεοπτική σειρά «Casualty», πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

 

Η Φρίκερ κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της ως μητέρα του χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι».

 

Στη σειρά του BBC «Casualty» υποδύθηκε τη νοσηλεύτρια Μέγκαν Ρόουτς από το 1986, πραγματοποιώντας την τελευταία της εμφάνιση το 2010, ενώ στο «Home Alone 2» του 1992 ενσάρκωσε τη χαρακτηριστική «κυρία με τα περιστέρια» στο Σέντραλ Παρκ.

Το αντίο των συνεργατών της

 

Σε ανακοίνωσή του, ο ατζέντης της, Φιλ Μπέλφιλντ, ανέφερε:

 

«Δεν θα ξαναδούμε ποτέ κάποια σαν εκείνη και ο κόσμος είναι φτωχότερος χωρίς την παρουσία της.»

 

Πρόσθεσε: «Ήταν τιμή μου που τη γνώρισα, την αγάπησα και συνεργάστηκα μαζί της. Θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μου και στις καρδιές τόσων πολλών φίλων του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο.»

 

Ο πρώην συμπρωταγωνιστής της στο «Casualty», Ντέρεκ Τόμσον, που υποδυόταν τον επί χρόνια χαρακτήρα Τσάρλι Φέρχεντ, απέτισε φόρο τιμής στη Φρίκερ, δηλώνοντας στο BBC News:

 

«Ήταν πραγματικά η καλύτερη ηθοποιός με την οποία έχω συνεργαστεί ποτέ, και έχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς ηθοποιούς.»

 

Η Κάθι Σίπτον, που υποδυόταν τη Λίζα «Ντάφι» Ντάφιν, χαρακτήρισε τη Φρίκερ «έναν από τους πιο αυθεντικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ».

 

«Έζησε τη ζωή της με θάρρος, με όλα τα ελαττώματα και τις αρετές της. Την αγαπούσα για το πνεύμα, την ευφυΐα και το εξαιρετικό χιούμορ της», δήλωσε στο BBC News.

 

«Η ζωή αποκτούσε άλλη διάσταση όταν ήσουν δίπλα στη Μπρέντα. Μοιραζόμασταν την αγάπη μας για τα σκυλιά – κυρίως για τα κόλεϊ – και η σκυλίτσα μου, η Τζούνο, πήρε το όνομά της από το αγαπημένο της κόλεϊ.

 

Την αγαπώ, μου λείπει και νιώθω ευγνωμοσύνη που τη γνώρισα.»

Η πορεία της καριέρας της

 

Γεννημένη στο Δουβλίνο, η Φρίκερ ξεκίνησε την καριέρα της στην τηλεόραση και το θέατρο. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην πρώτη σαπουνόπερα της Ιρλανδίας, «Tolka Row», τη δεκαετία του 1960, στο «Coronation Street» του ITV το 1977 και στο «Licking Hitler», έργο του Ντέιβιντ Χέαρ για τη σειρά «Play for Today», το 1978.

 

Το 1986 συμμετείχε στο πρώτο επεισόδιο της μακροβιότερης ιατρικής σειράς του BBC, «Casualty», παραμένοντας βασικό μέλος του καστ έως το 1990 και επιστρέφοντας κατά διαστήματα τα επόμενα χρόνια.

 

Η ιστορική βράβευση με Όσκαρ

 

Το 1990 έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη Ιρλανδή ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ, επικρατώντας υποψηφίων όπως η Τζούλια Ρόμπερτς και η Αντζέλικα Χιούστον.

 

Η ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι» αφηγείται την αληθινή ιστορία του Ιρλανδού Κρίστι Μπράουν, τον οποίο υποδύθηκε ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις. Ο Μπράουν γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και μπορούσε να ελέγχει μόνο το αριστερό του πόδι. Και ο Ντέι-Λιούις τιμήθηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία.

 

Δύο χρόνια αργότερα, η Φρίκερ ενσάρκωσε έναν ακόμη αξέχαστο χαρακτήρα, την άστεγη «κυρία με τα περιστέρια», η οποία γίνεται φίλη του Κέβιν, τον οποίο υποδύθηκε ο Μακόλεϊ Κάλκιν, στο «Home Alone 2».

Οι υπόλοιποι ρόλοι και η «κατάρα των Όσκαρ»

 

Στη φιλμογραφία της περιλαμβάνονται επίσης οι ταινίες «So I Married an Axe Murderer» (1993), «Angels in the Outfield» (1994), «A Time to Kill» (1996) και «Veronica Guerin» (2003).

 

Ωστόσο, αργότερα υποστήριξε ότι η καριέρα της θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί ακόμη καλύτερα, αν δεν είχε κερδίσει το Όσκαρ.

 

«Αυτό που συνέβη ήταν η γνωστή “κατάρα των Όσκαρ”», είχε δηλώσει στους Times το 2024.

 

Όπως ανέφερε, η βράβευση είχε ως αποτέλεσμα να τυποποιηθεί σε συγκεκριμένους ρόλους και να παραβλέπεται για πολλές άλλες προτάσεις, ακόμη και στο θέατρο.

 

«Υπάρχουν λοιπόν πολλά που δεν είναι και τόσο σπουδαία με ένα Όσκαρ. Και δεν παίρνεις ούτε χρήματα. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να σου δίνουν και λίγα χρήματα μαζί με το βραβείο», είχε σχολιάσει αστειευόμενη.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη