ΗΠΑ / Πληρώνουν 1 δισ. δολάρια ετησίως την Ρωσία για αγορά εμπλουτισμένου ουρανίου


Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κηρύξει εθνικό μνημείο μια περιοχή εξόρυξης ουρανίου στην Αριζόνα, θα βλάψει την Αμερική και θα «βοηθήσει» τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Ουαϊόμινγκ Τζον Μπαράσο.

 

Σύμφωνα με το Ria Novosti, την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακήρυξε σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα γης αυτόχθονων στην περιοχή του Grand Canyon Park ως εθνικό μνημείο, με αποτέλεσμα να εμποδιστεί η διαχείριση κοιτασμάτων ουρανίου στην περιοχή.

 

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν βοηθά και πάλι τους εχθρούς μας αρνούμενος στους Αμερικανούς την πρόσβαση στους πόρους που χρειαζόμαστε. Αυτήν τη στιγμή εισάγουμε τριπλάσιο ουράνιο από τη Ρωσία από όσο παράγουμε», ανέφερε ο Μπαράσο στον ιστότοπο της Γερουσίας.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, νωρίτερα η Γερουσία των ΗΠΑ ζήτησε αύξηση της εγχώριας παραγωγής ουρανίου προκειμένου «να εξαλειφθεί η εξάρτησή μας από τη Ρωσία».

 

«Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εμποδίζει την πρόσβαση σε βασικό αμερικανικό ουράνιο και άλλα σημαντικά ορυκτά για να ικανοποιήσει το “αριστερό” εκλογικό του σώμα. Τώρα δεν είναι η ώρα να διακόψουμε την πρόσβαση σε αμερικανικούς πόρους», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

 

Τον Ιούνιο, οι New York Times ανέφεραν ότι ήταν δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν το ρωσικό εμπλουτισμένο ουράνιο.  Οι αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν στις θυγατρικές της Rosatom περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για να το αγοράσουν.

 

Όπως σημειώνεται από το δημοσίευμα, για τη δημιουργία μιας νέας αλυσίδας εφοδιασμού εμπλουτισμένου ουρανίου, θα χρειαστούν χρόνια και πολύ περισσότερη χρηματοδότηση από αυτή που διατίθεται σήμερα.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη