Μητσοτάκης / Στο στόχαστρο για αφωνία – κατάρρευση του επιτελικού κράτους


Η πλήρης παράλυση της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία καθώς και η προφανής ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναγκαστικά μεταθέτουν τις ευθύνες για το νέο επιτελικό φιάσκο στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής επιλέξει να μην παρέμβει για τον φόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Η τακτική της σιωπής, που έχει ακολουθήσει και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις για να μην βλάψει το προφίλ του, κινδυνεύει να στραφεί εναντίον του καθώς τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης δεν μπόρεσαν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

 

Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι «είχαμε μια τραγική αποτυχία» αποφεύγοντας να μιλήσει για τα αίτια της. Η απομάκρυνση 7 αξιωματικών από τη θέση τους, έξη εκ των οποίων υπηρετούν στην Τροχαία, είναι δυσανάλογα μικρή για το μέγεθος της ανικανότητας της αστυνομίας ή πιθανώς και της ανοχής στελεχών της ΕΛΑΣ στους ακροδεξιούς οπαδούς της Ντυναμό Ζάγκρεμπ, λόγω ιδεολογικής συγγένειας.

 

Στο μεταξύ, οι συνεχείς αποκαλύψεις για τα αλλεπάλληλα λάθη της ΕΛΑΣ, πολλαπλασίασαν την αρχική εντύπωση ότι οι «εν θερμώ» απομακρύνσεις έγιναν για τα μάτια του κόσμου.

 

Απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, ο υπουργός Προ-Πο δήλωσε ότι δεν θα είχε «κανένα ενδοιασμό» να το κάνει, «αλλά δεν είναι ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πώς θα καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκανς». Φυσικά το επιχειρησιακό μέρος δεν αποτελεί ευθύνη του εκάστοτε υπουργού, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αντικειμενική πολιτική του ευθύνη για την υπόθεση.

 

Στη χθεσινή του συνέντευξη τύπου, ο υφυπουργός κ. Κατσαφάδος μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα, καθώς επανέλαβε με έμφαση ότι «ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωση που αναδεικνύει την πλήρη απουσία ελέγχου που πρέπει να ασκεί η πολιτική ηγεσία στην αστυνομία. «Εφόσον ισχύει», σχολίαζε ανάλυση στο φιλοκυβερνητικό in.gr. «όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, τότε δεν ‘’απομακρύνεις’’ 7 αξιωματικούς, αλλά ‘’ξηλώνεις’’ την ίδια την ηγεσία της Αστυνομίας – εκτός πια κι αν ούτε εκείνη γνώριζε.. ».

Το φιάσκο προκαλεί «μέτωπο» ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

 

Οι δηλώσεις των κ.κ. Οικονόμου-Κατσαφάδου και οι συνεχείς αποκαλύψεις για όσα προηγήθηκαν προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη « ότι παραμένει εξαφανισμένος και δεν βρήκε μία λέξη να πει για τα όσα σοκαριστικά έχουν συμβεί ». Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί επίσης ότι ενώ «υποδύεται τον αμείλικτο για ζήτημα πολιτικής ευθύνης, ανέχεται και στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, που φέρει τεράστιες αντικειμενικές και ουσιαστικές ευθύνες. Για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων ».

Για την κυβέρνηση μια παράπλευρη απώλεια του φιάσκο, είναι το άτυπο μέτωπο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών κρατάει αποστάσεις από την Κουμουνδούρου. Αργά προχθές το βράδυ, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε δεύτερη παρέμβαση, υιοθετώντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του κ. Οικονόμου».

Η κατάρρευση του νόμου και της τάξης

 

Για τον κ. Μητσοτάκη είναι σήμερα πιο εύκολο να προσπεράσει τις κριτικές της αντιπολίτευσης, αλλά πιο δύσκολο το ίδιο το θέμα που δημιουργήθηκε καθώς θίγει ένα βασικό πυλώνα της νεοδημοκρατικής ρητορικής: την ιδέα ότι είναι το κόμμα που μπορεί να διασφαλίσει τον νόμο και την τάξη.

 

Ο φόνος και όσα προηγήθηκαν φανέρωσε μια αστυνομία που νοσεί βαθύτατα, με προβλήματα λειτουργίας πολύ μεγαλύτερα από αυτά μερικά χρόνια πριν. Ο κ. Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, μιλώντας στο MEGA έδωσε μια -απίστευτη αλλά προφανώς αληθινή- εικόνα της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στο σώμα:

 

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η Αστυνομία φταίει που έφθασαν αυτοί οι άνθρωποι στην Αττική. (…) Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνω πριν από λίγο ότι κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες δεν είχαν ανοίξει καν το πληροφοριακό δελτίο, που ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι δολοφόνοι θα περάσουν και θα φθάσουν στην Αττική, είναι απαράδεκτο».

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη